Kip en het ei: wie was er eerder?

In gesprek met het supply-chain veld komen partijen vaak met de opmerking: “ik neem liever geen voortrekkersrol aan” en willen graag wachten tot hun 'buren’ met een oplossing gaan werken om van een afstandje te kijken hoe het bij hun zal verlopen, voordat zij de stap zelf maken. Alleen; werkt de wereld zo? Kun je een vergelijk trekken met de buren, of dien je vanuit je eigen organisatiedoelen en -processen aan de slag te gaan? Ik zou zeggen: dat tweede.

Kip en het ei: wie was er eerder?

Kip en het ei: wie was er eerder?

In gesprek met het supply-chain veld komen partijen vaak met de opmerking: “ik neem liever geen voortrekkersrol aan” en willen graag wachten tot hun 'buren’ met een oplossing gaan werken om van een afstandje te kijken hoe het bij hun zal verlopen, voordat zij de stap zelf maken. Alleen; werkt de wereld zo? Kun je een vergelijk trekken met de buren, of dien je vanuit je eigen organisatiedoelen en -processen aan de slag te gaan? Ik zou zeggen: dat tweede.

In de huidige situatie hebben partijen een eenzijdige administratie voor emballage. Na ontvangst van vrachtbrieven of fustbonnen voeren zij deze handmatig in de verschillende systemen (onder andere: Excel, ERP, WMS, etc.).

Na verloop van periodes gaan de verschillende partijen de opgebouwde saldo’s afstemmen met andere partijen binnen hun keten. Saldo’s worden naast elkaar gelegd en handmatig gecontroleerd.

Digitalisering van de eenzijdige administratie

Het platform van RTI Blockchain biedt de mogelijkheid om dezelfde eenzijdige administratie te blijven voeren, alleen dan digitaal. Met de mogelijkheid om zendingen digitaal aan te maken naar dummy relaties (inactieve deelnemers van het dashboard) ben je dus niet verplicht om je keten aan te sluiten, maar heb je wél de mogelijkheid om dit te doen (nu of in de toekomst). Hierdoor hoef je als bedrijf geen voortrekkersrol uit te voeren, maar kun je wel al gebruik maken van de digitale voordelen die de digitale registratie biedt.

Denk aan:

  • Orders worden digitaal ingevoerd waardoor de data direct beschikbaar is (intern, extern inzichtelijk);
  • De Chauffeur kan op locatie - a la een Post NL aflever methode - aantallen van retour emballage invoeren en laten aftekenen. De data is direct ingevoerd en hoeft alleen nog maar gecontroleerd te worden;
  • Vrachtbrieven en fustbonnen kunnen door middel van een foto toegevoegd worden aan de zending. Het dossier is digitaal compleet en met één druk op de knop inzichtelijk. Er hoeft niet meer handmatig gezocht te worden in archieven als er een discussie ontstaan;
  • Eenzijdige digitale administratie, met de eenvoud van internetbankieren. Iedereen snapt het en het aanmaken en starten kost niet meer dan 15 minuten;
  • Voor de toekomst waarbij iedereen digitaal gaat werken is de mogelijkheid om laagdrempelig de ketenpartijen aan te sluiten op het platform van RTI Blockchain. Vanuit RTI Blockchain kunnen wij jou eventueel ook ondersteunen in het benaderen en aansluiten van jou ketenpartners;

Start klein, schaal op het eigen gewenste tempo

Kortom; het verhaal van het kip en het ei is niet passend gebleken, omdat het platform van RTI Blockchain al biedt wat partijen momenteel doen. Namelijk het voeren van een eenzijdige administratie, maar dan met de voordelen van digitaal én slechts één real-time dashboard door de eindeloze ontsluiting mogelijkheden.

Ons product is getest én gevalideerd door honderden verschillende gebruikers. Wij bieden een uitgebreide support en bieden ook kosteloos advies als het gaat om meedenken over de inrichting en optimalisatie van ketens.

Start klein met belangrijke schakels in de keten om te testen of de digitale registratie werkt en ga dit vanuit daar uitbreiden op een eigen gewenst tempo. Het platform komt het best tot zijn recht als de hele keten zich hierop aansluit, maar de voordelen om vandaag nog in te stappen zijn dermate groot ten opzichte van de huidige situatie dat dit geen noodzaak is.

Het dashboard van RTI Blockchain gebruiken als service naar de klant

We zien steeds vaker dat klanten het dashboard van RTI Blockchain gebruiken als een service naar hun klant. Het bedrijf registreert alle zendingen en kan maandelijks een overzicht sturen van de uitstaande saldo’s.

Via een laagdrempelige manier kan de klant een eigen login creëren en krijgt op die manier toegang tot alle zendingen van de afgelopen periode. Zo kunnen klanten via een ‘alleen bekijken’ functie eenvoudig de zendingen en retouren controleren en akkoord geven op het saldo. In de huidige situatie moeten vaak papieren bonnen en andere documenten tevoorschijn gehaald worden om deze controle uit te voeren. Deze is tijdrovend en levert vaak nog een grotere discussie op omdat bonnen kwijt zijn of niet (meer) leesbaar.

Op deze manier werken we samen met de keten naar een gesloten digitale registratie. Klanten worden gemotiveerd om actief gebruik te gaan maken van het dashboard, iedereen zal kennis maken met de nieuwe en effectieve manier van werken wat uiteindelijke resulteert in een discussie-vrije-emballage-registratie.

Maak hier jouw account aan en ervaar het zelf. Of, vraag een vrijblijvende demo aan.

About the Author

Sven Arnoldus
Sven Arnoldus
Account solution manager

An experienced solution manager in supply chain. Supporting you in integrating RTI Blockchain into your processes.

Latest Posts

Blockchain breekt door als standaard voor emballagestromen in de bouw

Blockchain breekt door als standaard voor emballagestromen in de bouw

Blockchain gaat een grote rol spelen in de bouw- en installatiesector. Dat verwachten Draka, Technische Unie en RTI Blockchain op basis van een succesvolle proef. Hierin werd de technologie toegepast om (retour)zendingen van kabelhaspels te reguleren. Dat is duurzaam, efficiënt en maakt statiegeld heffen overbodig. Daarom besloot het trio de toepassing branchebreed op te schalen. Zij stellen hun platform open voor andere emballageproducten en deelnemers. Het initiatief kan voor een doorbraak van blockchain in de grootzakelijke markt zorgen en is genomineerd voor de Computable Awards 2022.

"Discussies over verdwenen kratten zijn verleden tijd dankzij blockchain technologie"

"Discussies over verdwenen kratten zijn verleden tijd dankzij blockchain technologie"

Geen gedoe meer met retourbonnetjes voor fust bij Van Gelder Groente & Fruit in Ridderkerk. Sinds eind vorig jaar loopt een proefperiode – en tot nu met succes – voor een geautomatiseerd en gedigitaliseerd fustbeheer. RTI Blockchain helpt de AGF-leverancier met een platform waarbij alle fustbwegingen en -saldi realtime inzichtelijk zijn voor zowel Van Gelder als z’n foodservice klanten. Het enige handmatige aan het proces is dat de chauffeur de kratten moeten scannen – met de mobiele scan applicatie - bij het laden in de auto en het uitladen bij de klant. Deze scan applicatie kan als add-on op het RTI Blockchain platform worden gebruikt.

Traceable cable reels through Blockchain nominated for Computable Awards 2022

Traceable cable reels through Blockchain nominated for Computable Awards 2022

Ask a cable supplier or a technical wholesaler where its articles are located, and the answer is quickly given: in the factory, in the wholesaler's system, or at the customer's. Customers pay for cables, and it makes sense that it is precisely clear which product is where at any time. But this answer cannot be given as self-evident for the carrier of the cable, the reel. Load carriers are not followed by default in the chain. Yet there are good reasons to do so, both financially and for circularity reasons. Draka, Technische Unie, and RTI Blockchain recently completed a pilot and have now been nominated for the Computable Awards 2022 in the large corporate ICT-projects category.