Kip en het ei: wie was er eerder?

In gesprek met het supply-chain veld komen partijen vaak met de opmerking: “ik neem liever geen voortrekkersrol aan” en willen graag wachten tot hun 'buren’ met een oplossing gaan werken om van een afstandje te kijken hoe het bij hun zal verlopen, voordat zij de stap zelf maken. Alleen; werkt de wereld zo? Kun je een vergelijk trekken met de buren, of dien je vanuit je eigen organisatiedoelen en -processen aan de slag te gaan? Ik zou zeggen: dat tweede.

Kip en het ei: wie was er eerder?

Kip en het ei: wie was er eerder?

In gesprek met het supply-chain veld komen partijen vaak met de opmerking: “ik neem liever geen voortrekkersrol aan” en willen graag wachten tot hun 'buren’ met een oplossing gaan werken om van een afstandje te kijken hoe het bij hun zal verlopen, voordat zij de stap zelf maken. Alleen; werkt de wereld zo? Kun je een vergelijk trekken met de buren, of dien je vanuit je eigen organisatiedoelen en -processen aan de slag te gaan? Ik zou zeggen: dat tweede.

In de huidige situatie hebben partijen een eenzijdige administratie voor emballage. Na ontvangst van vrachtbrieven of fustbonnen voeren zij deze handmatig in de verschillende systemen (onder andere: Excel, ERP, WMS, etc.).

Na verloop van periodes gaan de verschillende partijen de opgebouwde saldo’s afstemmen met andere partijen binnen hun keten. Saldo’s worden naast elkaar gelegd en handmatig gecontroleerd.

Digitalisering van de eenzijdige administratie

Het platform van RTI Blockchain biedt de mogelijkheid om dezelfde eenzijdige administratie te blijven voeren, alleen dan digitaal. Met de mogelijkheid om zendingen digitaal aan te maken naar dummy relaties (inactieve deelnemers van het dashboard) ben je dus niet verplicht om je keten aan te sluiten, maar heb je wél de mogelijkheid om dit te doen (nu of in de toekomst). Hierdoor hoef je als bedrijf geen voortrekkersrol uit te voeren, maar kun je wel al gebruik maken van de digitale voordelen die de digitale registratie biedt.

Denk aan:

  • Orders worden digitaal ingevoerd waardoor de data direct beschikbaar is (intern, extern inzichtelijk);
  • De Chauffeur kan op locatie - a la een Post NL aflever methode - aantallen van retour emballage invoeren en laten aftekenen. De data is direct ingevoerd en hoeft alleen nog maar gecontroleerd te worden;
  • Vrachtbrieven en fustbonnen kunnen door middel van een foto toegevoegd worden aan de zending. Het dossier is digitaal compleet en met één druk op de knop inzichtelijk. Er hoeft niet meer handmatig gezocht te worden in archieven als er een discussie ontstaan;
  • Eenzijdige digitale administratie, met de eenvoud van internetbankieren. Iedereen snapt het en het aanmaken en starten kost niet meer dan 15 minuten;
  • Voor de toekomst waarbij iedereen digitaal gaat werken is de mogelijkheid om laagdrempelig de ketenpartijen aan te sluiten op het platform van RTI Blockchain. Vanuit RTI Blockchain kunnen wij jou eventueel ook ondersteunen in het benaderen en aansluiten van jou ketenpartners;

Start klein, schaal op het eigen gewenste tempo

Kortom; het verhaal van het kip en het ei is niet passend gebleken, omdat het platform van RTI Blockchain al biedt wat partijen momenteel doen. Namelijk het voeren van een eenzijdige administratie, maar dan met de voordelen van digitaal én slechts één real-time dashboard door de eindeloze ontsluiting mogelijkheden.

Ons product is getest én gevalideerd door honderden verschillende gebruikers. Wij bieden een uitgebreide support en bieden ook kosteloos advies als het gaat om meedenken over de inrichting en optimalisatie van ketens.

Start klein met belangrijke schakels in de keten om te testen of de digitale registratie werkt en ga dit vanuit daar uitbreiden op een eigen gewenst tempo. Het platform komt het best tot zijn recht als de hele keten zich hierop aansluit, maar de voordelen om vandaag nog in te stappen zijn dermate groot ten opzichte van de huidige situatie dat dit geen noodzaak is.

Het dashboard van RTI Blockchain gebruiken als service naar de klant

We zien steeds vaker dat klanten het dashboard van RTI Blockchain gebruiken als een service naar hun klant. Het bedrijf registreert alle zendingen en kan maandelijks een overzicht sturen van de uitstaande saldo’s.

Via een laagdrempelige manier kan de klant een eigen login creëren en krijgt op die manier toegang tot alle zendingen van de afgelopen periode. Zo kunnen klanten via een ‘alleen bekijken’ functie eenvoudig de zendingen en retouren controleren en akkoord geven op het saldo. In de huidige situatie moeten vaak papieren bonnen en andere documenten tevoorschijn gehaald worden om deze controle uit te voeren. Deze is tijdrovend en levert vaak nog een grotere discussie op omdat bonnen kwijt zijn of niet (meer) leesbaar.

Op deze manier werken we samen met de keten naar een gesloten digitale registratie. Klanten worden gemotiveerd om actief gebruik te gaan maken van het dashboard, iedereen zal kennis maken met de nieuwe en effectieve manier van werken wat uiteindelijke resulteert in een discussie-vrije-emballage-registratie.

Maak hier jouw account aan en ervaar het zelf. Of, vraag een vrijblijvende demo aan.

About the Author

Sven Arnoldus
Sven Arnoldus
Account solution manager

An experienced solution manager in supply chain. Supporting you in integrating RTI Blockchain into your processes.

Latest Posts

The challenges of digitization in load carrier management

The challenges of digitization in load carrier management

Supply chain digitization can profoundly impact your bottom line and is critical to the success of businesses in many different industries. More than 85% of C-level executives believe digital efforts will improve cash flow and reduce receivables within days.

De eindejaarafstemming van Emballage en Finance

De eindejaarafstemming van Emballage en Finance

Ieder bedrijf die afgelopen jaar goederen heeft verzonden op ladingdragers krijgt waarschijnlijk te maken met het afstemmen van ‘saldo’s’. Na drukke periodes wordt er tijd gemaakt om de administratie bij te werken, met een grote vertraging worden achteraf boekingen toegevoegd of gewijzigd. Het uitprinten van overzichten en deze wegstrepen tegen de eigen administratie. Het resulteert in kleurrijke overzichten waarbij pijnlijk zichtbaar wordt dat er boekingen missen en grote verschillen zijn ontstaan in de administratie met de andere partijen. Denk aan emballagebonnen, vrachtbrieven en andere handgeschreven vodjes, ze raken makkelijk kwijt of zijn niet goed leesbaar.

Blockchain breekt door als standaard voor emballagestromen in de bouw

Blockchain breekt door als standaard voor emballagestromen in de bouw

Blockchain gaat een grote rol spelen in de bouw- en installatiesector. Dat verwachten Draka, Technische Unie en RTI Blockchain op basis van een succesvolle proef. Hierin werd de technologie toegepast om (retour)zendingen van kabelhaspels te reguleren. Dat is duurzaam, efficiënt en maakt statiegeld heffen overbodig. Daarom besloot het trio de toepassing branchebreed op te schalen. Zij stellen hun platform open voor andere emballageproducten en deelnemers. Het initiatief kan voor een doorbraak van blockchain in de grootzakelijke markt zorgen en is genomineerd voor de Computable Awards 2022.