Verandering is eng, stap af van de eilandjes-cultuur

In de afgelopen jaren ben ik bij veel bedrijven op bezoek geweest om te praten over het veranderen van bestaande processen rondom supply chain management ofwel emballage beheer. Uit deze ervaring is gebleken dat bedrijven en vooral werknemers het eng vinden om veranderingen door te voeren. Ongeacht de sector krijg ik vaak een eenduidige reactie: "wij willen wel digitaliseren, maar mijn chauffeurs gaan hier niet in mee". Maar de hamvraag is: hoe zit het nu echt?

Verandering is eng, stap af van de eilandjes-cultuur

In de afgelopen jaren ben ik bij veel bedrijven op bezoek geweest om te praten over het veranderen van bestaande processen rondom supply chain management ofwel emballage beheer. Uit deze ervaring is gebleken dat bedrijven en vooral werknemers het eng vinden om veranderingen door te voeren. Ongeacht de sector krijg ik vaak een eenduidige reactie: "ja wij willen wel digitaliseren, maar mijn chauffeurs gaan hier niet in mee". Of de opmerking: "als ik deze digitalisering slag doorvoer krijg ik het management van de andere afdeling op mijn dak, omdat de kosten daar zullen stijgen door een nieuwe werkwijze". Maar de hamvraag is: hoe zit het nu echt?

Eilandjes-cultuur

Veel bedrijven zijn ingericht in verschillende afdelingen. Voor het gemak noem ik deze eilandjes. Iedereen ‘vecht’ op zijn of haar manier voor zijn of haar eigen eiland, en als het eiland op orde is, de kosten onder controle zijn en de emballage beschikbaar is, dan doen we het toch goed?! Werknemers gaan naar huis met het gevoel alles te hebben gedaan voor hun ‘eiland’. Wat ik hierin merk is dat het uiteindelijke doel - het totale bedrijfsresultaat - uit het oog is verloren.

Wat als we nu bij de afdeling operatie een stijging hebben van +5% administratieve handelingen omdat er nieuwe verantwoordelijkheden ontstaan, maar door vernieuwing in de processen en werkwijzen bij diverse andere afdeling een afname gecreëerd wordt van -50% in administratieve handelingen? Om dan nog niet eens te spreken over de inzichten en kosten besparingen die we hierdoor realiseren omdat personeel én materiaal efficiënter ingezet kan worden.

Wat als we nu als bedrijf gaan kijken naar de totale opbrengst van de diverse ‘eilanden’ binnen een bedrijf in plaats van in te zoomen op een individueel proces, die vervolgens zo afgeschermd wordt dat de verantwoordelijken niet openstaan om te (willen) veranderen.

Horizontale samenwerking biedt uitkomst

De gedachte hierachter en ook achter het platform van RTI Blockchain is om van een verticale samenwerking te transformeren naar een horizontale samenwerking. Op het moment dat wij met een klant aan de slag gaan, geven wij handvatten mee om de gehele keten te optimaliseren, maar misschien nog belangrijker: wij delen onze visie met bedrijven om dit ook intern te kunnen realiseren. Wij streven ernaar dat bedrijven ook intern horizontaal gaan samenwerken met als resultaat een optimaal emballage proces waardoor een beter bedrijfsresultaat ontstaat.

Ik snap als geen ander dat het heel lastig is om veranderingen door te voeren, dit kost tijd en is niet eenvoudig. 80% van de werknemers en ketenpartners zullen er zonder al teveel moeite mee gaan werken. Laten we ons daarom focussen op de 20% die het lastig heeft met deze verandering, deze werknemers en ketenpartners verdienen extra aandacht en begeleiding. Het gezamenlijke doel is om ieder zijn of haar proces te vereenvoudigen. Kun je hierbij hulp gebruiken? Schroom dan niet om contact met mij/ons op te nemen. Wij helpen je graag naar die glimlach toe.

Interdisciplinair groepje als belichaming van de verandering

Als tip helpt het om een interdisciplinair groepje van collega’s samen te stellen die gezamenlijk de kweekvijver, try out en belichaming zijn van de verandering. Zo wordt iets nieuws niet het feest/verantwoordelijkheid van éen persoon, maar wordt het breed gedragen. Dit geldt dan als comfortabel bij falen, maar ook brede adoptie bij succes. Het aanhaken van een business development manager kan zorg dragen voor de keuze en ondersteuning van experimentele projecten. En tja, gericht op emballage management zijn wij er ook nog en kun je al eenvoudig van start met de webapplicatie en mobile app (iOS en Android) van RTI Blockchain. IT integratie is niet noodzakelijk en zo heb je een gecontroleerd parallel proces met de nieuwste technieken. Zullen we vandaag nog starten of liever morgen?

Maak hier jouw account aan en ervaar het zelf. Of, vraag een vrijblijvende demo aan.

About the Author

Sven Arnoldus
Sven Arnoldus
Account solution manager

An experienced solution manager in supply chain. Supporting you in integrating RTI Blockchain into your processes.

Latest Posts

Blockchain breekt door als standaard voor emballagestromen in de bouw

Blockchain breekt door als standaard voor emballagestromen in de bouw

Blockchain gaat een grote rol spelen in de bouw- en installatiesector. Dat verwachten Draka, Technische Unie en RTI Blockchain op basis van een succesvolle proef. Hierin werd de technologie toegepast om (retour)zendingen van kabelhaspels te reguleren. Dat is duurzaam, efficiënt en maakt statiegeld heffen overbodig. Daarom besloot het trio de toepassing branchebreed op te schalen. Zij stellen hun platform open voor andere emballageproducten en deelnemers. Het initiatief kan voor een doorbraak van blockchain in de grootzakelijke markt zorgen en is genomineerd voor de Computable Awards 2022.

"Discussies over verdwenen kratten zijn verleden tijd dankzij blockchain technologie"

"Discussies over verdwenen kratten zijn verleden tijd dankzij blockchain technologie"

Geen gedoe meer met retourbonnetjes voor fust bij Van Gelder Groente & Fruit in Ridderkerk. Sinds eind vorig jaar loopt een proefperiode – en tot nu met succes – voor een geautomatiseerd en gedigitaliseerd fustbeheer. RTI Blockchain helpt de AGF-leverancier met een platform waarbij alle fustbwegingen en -saldi realtime inzichtelijk zijn voor zowel Van Gelder als z’n foodservice klanten. Het enige handmatige aan het proces is dat de chauffeur de kratten moeten scannen – met de mobiele scan applicatie - bij het laden in de auto en het uitladen bij de klant. Deze scan applicatie kan als add-on op het RTI Blockchain platform worden gebruikt.

Traceable cable reels through Blockchain nominated for Computable Awards 2022

Traceable cable reels through Blockchain nominated for Computable Awards 2022

Ask a cable supplier or a technical wholesaler where its articles are located, and the answer is quickly given: in the factory, in the wholesaler's system, or at the customer's. Customers pay for cables, and it makes sense that it is precisely clear which product is where at any time. But this answer cannot be given as self-evident for the carrier of the cable, the reel. Load carriers are not followed by default in the chain. Yet there are good reasons to do so, both financially and for circularity reasons. Draka, Technische Unie, and RTI Blockchain recently completed a pilot and have now been nominated for the Computable Awards 2022 in the large corporate ICT-projects category.