Verandering is eng, stap af van de eilandjes-cultuur

In de afgelopen jaren ben ik bij veel bedrijven op bezoek geweest om te praten over het veranderen van bestaande processen rondom supply chain management ofwel emballage beheer. Uit deze ervaring is gebleken dat bedrijven en vooral werknemers het eng vinden om veranderingen door te voeren. Ongeacht de sector krijg ik vaak een eenduidige reactie: "wij willen wel digitaliseren, maar mijn chauffeurs gaan hier niet in mee". Maar de hamvraag is: hoe zit het nu echt?

Verandering is eng, stap af van de eilandjes-cultuur

In de afgelopen jaren ben ik bij veel bedrijven op bezoek geweest om te praten over het veranderen van bestaande processen rondom supply chain management ofwel emballage beheer. Uit deze ervaring is gebleken dat bedrijven en vooral werknemers het eng vinden om veranderingen door te voeren. Ongeacht de sector krijg ik vaak een eenduidige reactie: "ja wij willen wel digitaliseren, maar mijn chauffeurs gaan hier niet in mee". Of de opmerking: "als ik deze digitalisering slag doorvoer krijg ik het management van de andere afdeling op mijn dak, omdat de kosten daar zullen stijgen door een nieuwe werkwijze". Maar de hamvraag is: hoe zit het nu echt?

Eilandjes-cultuur

Veel bedrijven zijn ingericht in verschillende afdelingen. Voor het gemak noem ik deze eilandjes. Iedereen ‘vecht’ op zijn of haar manier voor zijn of haar eigen eiland, en als het eiland op orde is, de kosten onder controle zijn en de emballage beschikbaar is, dan doen we het toch goed?! Werknemers gaan naar huis met het gevoel alles te hebben gedaan voor hun ‘eiland’. Wat ik hierin merk is dat het uiteindelijke doel - het totale bedrijfsresultaat - uit het oog is verloren.

Wat als we nu bij de afdeling operatie een stijging hebben van +5% administratieve handelingen omdat er nieuwe verantwoordelijkheden ontstaan, maar door vernieuwing in de processen en werkwijzen bij diverse andere afdeling een afname gecreëerd wordt van -50% in administratieve handelingen? Om dan nog niet eens te spreken over de inzichten en kosten besparingen die we hierdoor realiseren omdat personeel én materiaal efficiënter ingezet kan worden.

Wat als we nu als bedrijf gaan kijken naar de totale opbrengst van de diverse ‘eilanden’ binnen een bedrijf in plaats van in te zoomen op een individueel proces, die vervolgens zo afgeschermd wordt dat de verantwoordelijken niet openstaan om te (willen) veranderen.

Horizontale samenwerking biedt uitkomst

De gedachte hierachter en ook achter het platform van RTI Blockchain is om van een verticale samenwerking te transformeren naar een horizontale samenwerking. Op het moment dat wij met een klant aan de slag gaan, geven wij handvatten mee om de gehele keten te optimaliseren, maar misschien nog belangrijker: wij delen onze visie met bedrijven om dit ook intern te kunnen realiseren. Wij streven ernaar dat bedrijven ook intern horizontaal gaan samenwerken met als resultaat een optimaal emballage proces waardoor een beter bedrijfsresultaat ontstaat.

Ik snap als geen ander dat het heel lastig is om veranderingen door te voeren, dit kost tijd en is niet eenvoudig. 80% van de werknemers en ketenpartners zullen er zonder al teveel moeite mee gaan werken. Laten we ons daarom focussen op de 20% die het lastig heeft met deze verandering, deze werknemers en ketenpartners verdienen extra aandacht en begeleiding. Het gezamenlijke doel is om ieder zijn of haar proces te vereenvoudigen. Kun je hierbij hulp gebruiken? Schroom dan niet om contact met mij/ons op te nemen. Wij helpen je graag naar die glimlach toe.

Interdisciplinair groepje als belichaming van de verandering

Als tip helpt het om een interdisciplinair groepje van collega’s samen te stellen die gezamenlijk de kweekvijver, try out en belichaming zijn van de verandering. Zo wordt iets nieuws niet het feest/verantwoordelijkheid van éen persoon, maar wordt het breed gedragen. Dit geldt dan als comfortabel bij falen, maar ook brede adoptie bij succes. Het aanhaken van een business development manager kan zorg dragen voor de keuze en ondersteuning van experimentele projecten. En tja, gericht op emballage management zijn wij er ook nog en kun je al eenvoudig van start met de webapplicatie en mobile app (iOS en Android) van RTI Blockchain. IT integratie is niet noodzakelijk en zo heb je een gecontroleerd parallel proces met de nieuwste technieken. Zullen we vandaag nog starten of liever morgen?

Maak hier jouw account aan en ervaar het zelf. Of, vraag een vrijblijvende demo aan.

About the Author

Sven Arnoldus
Sven Arnoldus
Account solution manager

An experienced solution manager in supply chain. Supporting you in integrating RTI Blockchain into your processes.

Latest Posts

The challenges of digitization in load carrier management

The challenges of digitization in load carrier management

Supply chain digitization can profoundly impact your bottom line and is critical to the success of businesses in many different industries. More than 85% of C-level executives believe digital efforts will improve cash flow and reduce receivables within days.

De eindejaarafstemming van Emballage en Finance

De eindejaarafstemming van Emballage en Finance

Ieder bedrijf die afgelopen jaar goederen heeft verzonden op ladingdragers krijgt waarschijnlijk te maken met het afstemmen van ‘saldo’s’. Na drukke periodes wordt er tijd gemaakt om de administratie bij te werken, met een grote vertraging worden achteraf boekingen toegevoegd of gewijzigd. Het uitprinten van overzichten en deze wegstrepen tegen de eigen administratie. Het resulteert in kleurrijke overzichten waarbij pijnlijk zichtbaar wordt dat er boekingen missen en grote verschillen zijn ontstaan in de administratie met de andere partijen. Denk aan emballagebonnen, vrachtbrieven en andere handgeschreven vodjes, ze raken makkelijk kwijt of zijn niet goed leesbaar.

Blockchain breekt door als standaard voor emballagestromen in de bouw

Blockchain breekt door als standaard voor emballagestromen in de bouw

Blockchain gaat een grote rol spelen in de bouw- en installatiesector. Dat verwachten Draka, Technische Unie en RTI Blockchain op basis van een succesvolle proef. Hierin werd de technologie toegepast om (retour)zendingen van kabelhaspels te reguleren. Dat is duurzaam, efficiënt en maakt statiegeld heffen overbodig. Daarom besloot het trio de toepassing branchebreed op te schalen. Zij stellen hun platform open voor andere emballageproducten en deelnemers. Het initiatief kan voor een doorbraak van blockchain in de grootzakelijke markt zorgen en is genomineerd voor de Computable Awards 2022.