Voedselbanken Nederland starts collaboration with RTI Blockchain to improve load carrier process

Another milestone was reached! We have formalized our support towards the social responsibility Voedselbanken Nederland is having. Following the support we provide to the Groente & Fruit Brigade, we're proud to also be of value to Voedselbanken Nederland and therefor support the ones who need it most.

Voedselbanken Nederland starts collaboration with RTI Blockchain to improve load carrier process

Another milestone was reached! We have formalized our support towards the social responsibility Voedselbanken Nederland is having. Following the support we provide to the Groente & Fruit Brigade, we're proud to also be of value to Voedselbanken Nederland and therefor support the ones who need it most.

In the Netherlands, 148,000 people depend on the hard work of everyone working for Voedselbanken Nederland every week. With the hard work of the 13,000 volunteers, Voedselbanken Nederland saved €130,000,000 of food saved from waste. Honored that we can support the 5 RDC’s, 172 locations of the Voedselbanken by streamlining their RTI management process with Technology (our dashboard) and expertise in process optimization. Both the internal processes as well as the processes towards the suppliers of the goods.

We highly value supporting social responsibility initiatives as our WHY we're doing business is much deeper than solving the problem of the RTI administration hassle. We aim to change all partners' responsibilities in the supply chain and run the business as sustainably as possible.

We love this collaboration. Thanks a lot for the trust and we’re looking forward to moving forward. Leo Wijnbelt, Pieter Nijman and Wytse Valkema.

The photo shows Yves du Bois (CXO of RTI Blockchain) and Pieter Nijman (Director Logistics and Food Distribution of Voedselbanken) together with Wytse Valkema (project leader)

Below you will find the full story in Dutch, featured in the newsletter of Voedselbanken Nederland:

------

Voedselbank start samenwerking met RTI Blockchain om emballageproces te verbeteren

Het bijhouden van kratten en pallets (ook wel emballage genoemd) is belangrijk op iedere voedselbank. Dat komt omdat er statiegeld op zit. Voor een krat is dat rond de 4 euro per stuk en voor sommige pallets loopt dat zelfs op tot 40 euro per stuk. Tel dat maar eens bij elkaar op voor je eigen voedselbank. Dat gaat om veel geld! En als je nagaat dat er iedere week opnieuw kratten uit- en ingaan is het belangrijk om dat nauwkeurig bij te houden. Om die administratie slim en gemakkelijk te doen bestaat er een programma van RTI Blockchain. En sinds kort is Voedselbanken Nederland, samen met de Groente & Fruitbrigade een samenwerking aangegaan met dit bedrijf, met de optie voor alle voedselbanken in Nederland hun programma kosteloos te gebruiken.

Waarom is nauwkeurig bijhouden van emballage zo belangrijk?

Dat heeft te maken met statiegeld en werkt net zoals in de supermarkt. Stel, je koopt een krat bier. Dat betaal je aan de kassa niet alleen voor het bier, maar voor ook het statiegeld voor de flesjes en voor het krat. Als je de volgende keer het krat en de flesjes weer inlevert krijg je dat geld weer terug. Maar vergeet je het krat in te leveren of raak je het zelfs kwijt, dan krijg je je geld ook niet terug. Voor de voedselbank werkt dat net zo. Vaak krijgen we de producten (het bier uit het voorbeeld) gratis, maar betalen we wel het statiegeld (het krat en de flesjes uit het voorbeeld). En omdat het om heel veel kratten, rolcontainers en pallets gaat het al snel om heel veel geld. Als je dan niet goed bijhoudt waar al die kratten zijn, raak je ze kwijt. Ze zijn wel ergens, maar niemand weet meer waar. Daarom kun je ze ook niet terugbrengen en krijgen we het geld ook niet terug. Als je alles bij elkaar optelt gaat dat om meer dan 100.000 euro per jaar die we op deze manier kwijtraken. Dat is geld dat we niet kunnen gebruiken voor onze klanten en dat is ongelofelijk zonde!

Hoe kunnen we voorkomen dat we kratten kwijtraken?

Door nauwkeurig bij te houden hoeveel kratten en andere emballage er binnenkomen en uitgaan. Als iedere voedselbank dat doet en we houden dat allemaal bij in hetzelfde administratie-programma dan hebben we met elkaar het overzicht. Daarvoor zijn twee dingen allebei even belangrijk: het proces in het magazijn en het administratie-programma.

Wat kan het programma van RTI Blockchain precies?

Het programma werkt als een boekhouding en mailbox in één en is heel eenvoudig te gebruiken. De registratie begint bij een zending. Dat kan een inkomende zending (je ontvangt iets) of een uitgaande zending (je verstuurt iets) zijn. Je koppelt deze zending aan een relatie, bijvoorbeeld aan een leverancier of een RDC. Vervolgens geef je aan hoeveel en van welke soort er kratten in de zending zitten. Tot slot verstuur je de zending vanuit het magazijn. De ontvanger telt vervolgens de kratten die hij ontvangt en gaat naar het programma. Daar staat de zending die jij hebt gemaakt en hij kijkt of zijn telling overeenkomt met wat jij in het programma hebt gezet. Klopt het, dan wordt de zending als ontvangen gemeld en wordt jullie onderlinge saldo bijgewerkt. Klopt het niet, dan past de ontvanger het getal aan wordt er automatisch een bericht teruggestuurd naar jou als verzender. Zodoende kunnen jullie onderling contact met elkaar zoeken en het verschil oplossen. Als je dit voor alle zendingen netjes doet heb je altijd overzicht en inzicht in uitstaande saldi. Super handig dus!

Pilot om te leren

Iris Beukhof en Rob Donders van RDC Arnhem en Arie Schellevis van de Groente & fruitbrigade in Poeldijk hebben de afgelopen weken hard gewerkt om een pilot te starten met RTI. Hiervoor werken we samen met René Klein Nagelvoort en Sven Arnoldus van RTI Blockchain en hebben we iedere week een vergadering. De bedoeling van de pilot is dat we leren wat het programma kan en hoe het moet worden ingericht voor de Voedselbank. De ervaring die we hier mee opdoen kunnen we ook weer bespreken met RTI, zodat het richting de toekomst nóg beter werkt. Zodra we met elkaar vinden dat het goed genoeg werkt, breiden we de pilot uit naar andere voedselbanken. Maar eerst richten we onze aandacht op het goed testen en ontwikkelen.

About the Author

Sanne Kruis
Sanne Kruis
CMO

CMO on a mission to reduce our footprint on inefficiency and waste in the chain

Sign up for the Newsletter

Subscribe to our monthly newsletter for the latest developments in RTI management, expert articles and RTI updates.